Has arribat al document Pàgina d'inici Accés directe als contingut
Agència de Residus de Catalunya
CCR. Setmana europea de la prevenció de residus. 21-29 novembre 2009
 
L’aparició de la nova Directiva de residus 2008/98/CE determina que la prevenció és prioritària en la jerarquia de la gestió de residus per disminuir la seva generació. En aquest context neix la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 21 al 29 novembre del 2009), esdeveniment clau per difondre el concepte de la prevenció de residus i evidenciar el seu impacte en el medi ambient i en la lluita pel canvi climàtic.

Al llarg de la Setmana es realitzaran accions descentralitzades a tot Europa organitzades per diversos actors -administracions públiques, xarxes associatives, escoles, universitats, empreses, ONG, etc.- i dirigides a diversos tipus d’audiència -públic general, treballadors, estudiants, etc. Les accions s’estructuraran al voltant de cinc grans temes, que van des del disseny fins a la reutilització dels productes:
  • Tema 1: sensibilitzar sobre l’excés de residus (explicar el concepte de prevenció de residus en termes ambientals, sociològics i econòmics; incentivar gestos quotidians, etc.)
  • Tema 2: produir millor (prevenir els residus en les diferents fases del cicle de vida del producte; prevenir els residus lligats a l’activitat de l’empresa, inclosos els residus d’oficina)
  • Tema 3: consumir millor (promoure el comportament responsable en la compra; privilegiar els productes ecodissenyats i amb etiqueta ecològica; privilegiar les compres a l’engròs; fomentar el lloguer o el préstec)
  • Tema 4: allargar la vida dels productes (impulsar la reparació i les donacions; donar una segona vida als objectes, etc.)
  • Tema 5: llençar menys residus (millorar els hàbits quotidians; evitar el malbaratament alimentari; vigilar dates de caducitat de productes; promoure l’autocompostatge, etc.)
Aquesta edició s’engloba al si d’un projecte europeu EWWR que té el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea (http://www.ewwr.eu) i té com a principals socis: ADEME (Agència del Medi Ambient i del Control de l’Energia de França), líder del projecte, ACR+ (Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible de Recursos), ARC (Agència de Residus de Catalunya), IBGE (Institut de Gestió Ambiental de la Regió de Brussel•les capital, Bèlgica) i LIPOR (Servei Intermunicipal de Gestió dels Residus del Gran Porto, Portugal). El projecte preveu organitzar una Setmana Europea de la Prevenció de Residus els anys 2009, 2010 i 2011 i celebrar anualment el Premi Europeu de la Prevenció de Residus, on participaran i se seleccionaran les activitats més innovadores, originals i sensibilitzadores organitzades al llarg de la Setmana de l’any respectiu.

Us convidem a dissenyar activitats per participar en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 21 al 29 de novembre del 2009), que podreu inscriure directament mitjançant del formulari d’inscripció. Si us plau, us preguem que llegiu prèviament els criteris d’elegibilitat perquè la vostra activitat pugui formar part de Setmana. Un cop acceptada l’activitat rebreu una carta de participació en el projecte que ens haureu de retornar signada.
Per a més informació podeu contactar amb Mireia Padrós, del Centre Català del Reciclatge, per mitjà del correu electrònic mpadrost@gencat.cat o el telèfon 935673300, ext. 5181.


Agenda d'activitats:

Agenda d'activitats de Setmana Europea de la Prevenció de Residus organitzades a Catalunya del 21 al 29 de Novembre de 2009 [PDF 5.5 MB]
Actualització de l'Agenda [PDF 400 KB]

Formulari d'inscripció:

La inscripció està tancada.

Criteris d'elegibilitat :

Document amb els criteris d'elegibilitat de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus [PDF 50 KB]

Idees per a Activitats :

Document amb exemples d'activitats dedicades a la prevenció de residus per fomentar la consciencia pública sobre la prevenció de residus [PDF 50 KB]